Redd rådyrkje fra slåmaskinene
Alle pengene som samles inn går til å kurse og sertifisere flere dronepiloter, innkjøp av ekstra batterier og ladestasjoner til dronene, samt drivstoffutgifter til/fra søkeoppdrag ute hos bøndene.
Kort beskrivelse
Norges Jeger- og Fiskerforbund M og R, Bondelaget i M og R, samt de lokale Jeger- og Fiskerforeningene i Hustadvika,Averøy og Surnadal Kommune, tilbyr gressprodusentene muligheten til å søke igjennom innmarkene med drone m/varmesøkende kamera for å redde ut rådyrkje før bøndene slår gresset ved førsteslåtten. Tilbudet er gratis og frivillig for bøndene å benytte. Prosjektet var i første omgang 2 årig, men vi vleger å fortsette, og samtidig koble på Surnadal Kommune (i 2023-2024 var det kun Hustadvika og Averøy Kommune)
Prosjektbeskrivelse
Hvert år blir over 10.000 rådyrkje drept eller lemlestet av slåmaskiner ved høsting av gress ved førsteslåtten i Norge. Dette er svært betenkelig ut ifra flere synsvinkler, både med tanke på dyrevelferd, lidelser for rådyrkjeene, god ressursforvaltning av hjortevilt, samt landbrukets anseelse og omdømme.
Bruk av drone med varmesøkende kamera for å finne rådyrkje som ligger og trykker i gresset før slåmaskinene skal begynne å slå, vet vi virker, noe som prosjektresultatet i 2023 viste, da vi reddet hele 61 rådyrkje på 9 dager! Og i 2024 reddet vi 105 rådyrkje! Tilsammen 166 rådyrkje!
NJFF M og R med samarbeidspartnere ønsker derfor å gi gressprodusentene i Hustadvika- og Averøy- og Surnadal Kommune, et gratis og frivillig tilbud om samme tjeneste i år som i 2023-2024. Hustadvika-,Averøy- ogh Surnadal er store jordbrukskommuner, og har relativt høy bestand av rådyr.
Få målbare tal på hvor mange rådyrkje vi kan redde ved å bruke drone med varmesøkande kamera til å søke gjennom engene før førsteslåtten
- Bedre dyrevelferden
- Bedre fôrkvaliteten
- Bedre ressursforvaltning av hjortevilt
- Kommende prosjekt/forsking kan bygge på erfaringar fra vårt prosjektet
Forankring
Prosjektet er forankret både hos samarbeidende organisasjoner, samt i Fylkeskommunens- og Statsforvalteren sine bærekraftsmål for økt dyrevelferd og forvaltning av naturressursene våre.
Prosjektet er videre i tråd med det overordna målet i Fylkesstrategi for landbruk i Møre og Romsdal for 2023 – 2026, som beskriver at landbruket i M og R skal ha et verdiskapande og mangfoldig landbruk, basert på bærekraftig bruk av lokale ressurser.
Vi håper du vil være med å støtte prosjektet vårt - tusen takk på forhånd:)

Fotograf: Mathias Malmgren