Folkefinansiering
Folkefinansiering, kronerulling, crowdfunding. Kjært barn har mange navn. Fellesnevneren er at det brukes når folk spør folk om penger til ulike formål.
Om du så samler inn penger til et vaffeljern, juridisk bistand, en syk person, et bryllup eller for å få hjelp med privatøkonomien, er det altså dette du driver med.
Nytt i Norge
På norsk pleier aviser og plattformer å kalle det folkefinansiering. Det bruker vi i Spleis også. Andre begreper som er brukt er kronerulling på nett, digital innsamling, dugnad på nett eller rett og slett bare crowdfunding.
I Norge er folkefinansiering et relativt nytt fenomen, og mange nordmenn har «kjøpt» varer og produkter fra crowdfunding-plattformene Kickstarter.com og Indiegogo.com, kanskje uten å være klare over at de har bidratt til nettopp en folkefinansieringskampanje.
Fakta
Crowdfunding som begrep kommer fra ordet crowdsourcing. Det beskriver et fenomen på internett hvor mange folk går sammen for å skape et prosjekt oftes brukt til å skape film, musikk, spill, vitenskap, koding (open source), kunst og liknende. Et eksempel på det er filmen Iron Sky (2006-2011).
Forskjellige former for folkefinansieringer
Det finnes mange måter å bruke folkefinansiering på, og man skiller i hovedsak på fire former; belønning, donasjon, egenkapital og lån.
Belønning
Du samler inn penger til noen som trenger det, og belønner de som gir penger med et produkt eller tjeneste tilbake (eksempel). Dette blir ofte brukt av folk som lager produkter selv, og ønsker å få dem ut på markedet, men kan også brukes som en motivasjon for å gi penger.
Donasjon
Du samler inn penger til noen som trenger det, uten at du eller de som gir penger til innsamlingen får mer tilbake enn god samvittighet!
*Du kan bruke belønning som en del av en donasjonsinnsamling. En belønningsinnsamling kan også gå til et godt formål og dermed være ganske lik som en donasjon.
Aksjebasert/egenkapital
Du kan investere i et selskap ved å betale et beløp som selskapet trenger for å vokse. Tilbake får du antall aksjer i selskapet som matcher beløpet du gir.
Lån
Vi skiller mellom person-til-person-lån (P2P-lån), eller person-til-selskaps-lån (P2B-lån). Ved P2P-lån gir du et lån til en annen person mot god rente over en bestemt periode. Ved P2B-lån låner du penger til en bedrift.
Folkefinansiering for alle
Kort sagt passer folkefinansiering til alt fra lokale virksomheter og ungdomsbedrifter til nyoppstartede selskaper med spennende produkter. Om du er en kunstner som skal ha ny utstilling eller en nyetablert musikere musiker som skal slå igjennom, kan for eksempel selge billetter, t-skjorter, malerier, trykk, plakater og liknende gjennom en donasjon med belønning.
Samler du inn penger til et veldedig formål, er donasjon mest sannsynlig den rette innsamlingen. Da kan det være lurt å unngå at innsamlingen foregår midt i fellesferien, for eksempel. Om du samler inn til et korps, kan det være en idé å time dette mot tidlig vår. Lager du produkter selv, som du ønsker å få på markedet, kan belønning i kombinasjon med donasjon være en fin måte å få til dette på.
Kanskje drømmer du om å starte restaurant eller salong? Bruk muligheten folkefinansiering tilbyr - og skaff dine første kunder.
Det beste av alt det har ingen oppstartskostnad, og dermed ingen risiko!
Et politisk verktøy for endring og vekst
Folkefinansiering er et verktøy for å skaffe kapital, men det er også mye mer enn bare det. Folkefinansiering er også et politisk verktøy, et verktøy for endring og et verktøy for personlig utvikling.
Visste du at ...
Obama sin presidentkampanje fikk inn over 750 millioner dollar via internett hvor 600 millioner av de var fra folket og mindre beløp det trolig den største “folkefinansierings-kampanjen” noen gang! Mange politiske partier verden over benytter seg av folkefinansiering de kalles ofte andre navn, men det er mer eller mindre det samme som folkefinansiering.
Du kjenner kanskje til TV-serien 113 på NRK? Der blir vi kjent med de fine folkene på de forskjellige ambulansesentralene i Nord-Norge. Vi får vite at de ikke lenger får låne brystkompresjonsmaskiner og at Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) ikke har planlagt å kjøpe inn de livsviktige maskinene i sitt nye budsjett.
Men så skjedde noe her på Spleis.no. Nå har ambulansepersonell og lokalsamfunn samlet inn over 2,6 millioner kroner til ulike brystkompresjonsspleiser, slik at de likevel får kjøpt inn de sårt trengte maskinene. Det er jo helt fantastisk!
Lurer du på å starte en spleis selv? Veien er ikke lang!