Digitalt fangearkiv som kan gi nye svar
Ny giv for kartlegging av nordmenn i fangenskap 1940-1945
Fra mai 2020 skal det opprettes en søkbar nettdatabase kalt Norsk digitalt fangearkiv. Den vil gi deg muligheten til å få tilgang til en rekke opplysninger og dokumenter knyttet til norsk fangehistorie fra 2. verdenskrig, som for første gang blir samlet på ett sted. Der er vil det også bli mulig å gjennomføre avanserte søk som ikke var mulig før.
Norsk digitalt fangearkivt er et samarbeidsprosjekt mellom Falstadsenteret og ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter.
Med nettdatabasen kan slektsgranskere, historieinteresserte og forskere få et helt nytt verktøy for å søke svar på spørsmål knyttet til fangehistorie.
Fangearkivet vil omfatte over rundt 44.000 nordmenn som var i fangenskap under andre verdenskrig. Denne databasen vil i første fase omfatte nordmenn i fangenskap i Norge og utlandet, og i andre fase også utenlandske borgere i fangenskap i Norge.
Norsk digitalt fangearkiv bygger i stor grad på omfattende research som har blitt gjennomført i en årrekke av Kristian Ottosen. Han samlet inn nøkkelopplysninger om 44. 000 norske fanger publisert i boka Nordmenn i fangenskap 1940-1945 (2004).
I vår database skal disse nøkkelopplysningene legges inn:
- hvem fangene var
- hvorfor de ble arrestert
- hvilke leirer og fengsler de ble overført til
- hvor lenge de var i leirene
Men boka til Ottosen inneholder ikke oppdatert kunnskap om norske fanger fra etter 2004. For å finne mer detaljerte opplysninger er det ofte nødvendig å oppsøke flere arkiver, noe som krever at en setter av mye tid og legger inn en betydelig arbeidsinnsats.
Vi ønsker å føre Ottosens arbeid videre med kvalitetssikring av opplysninger og ved å tilføre et rikt omfang av detaljerte data om fanger. Det blir da knyttet opp kopier av dokumenter, kart, bilder og temaartikler til fangeprofiler. På den måten gir vi publikum en enkel og oversiktlig tilgang til opplysinger og dokumentasjon.
Vi ønsker med dette prosjektet å gi verdighet til ofrene for et totalitært og undertrykkende okkupasjonsregime. Vi ønsker også å åpne nye dører for forskning på og formidling om norsk fangehistorie.
For å oppnå vårt mål om å bygge opp et digitalt fangearkiv er vi avhengig av støtte fra både enkeltpersoner, frivillige organisasjoner, museer og freds- og menneskerettighetssentre.
Fangearkivet skal lanseres under 75-årsdagen for frigjøringen av Norge 8. mai.
For å sikre at prosjektet kan bli levedyktig på lang sikt skal vi gjennomføre en folkefinansieringskampanje via Spleis.no. Den vil foregå i perioden 15. november - 31. januar 2020
Ønsker du å være med på reisen og gi et bidrag? Da kan du gjøre det via denne nettsiden.
Meld deg også gjerne på vårt nyhetsbrev for å følge med utviklingen av Norsk digitalt fangearkiv:
Du kan også melde deg på facebook-gruppen Norsk fangeregister 1940-1945 hvis du ønsker å dele informasjon om fangehistorie eller delta i diskusjoner om dette emnet:
https://www.facebook.com/groups/fangeregisteret/
Foto: Elisabeth Meyer, med tillatelse fra Preus Museum
Om belønningene:
NB: Ved å donere en sum høyere enn minstesum får du også rett til goder/adganger
som er oppført under mindre summer enn det du donerer.