Forening gir 20.000 kr. til Norsk digitalt fangearkiv
Den norske Buchenwaldforeningen bidrar med 20.000 kr. til utviklingen av Norsk digitalt fangearkiv, som siden 15. november 2019 har hatt en innsamlingskampanje på spleis.no/fangearkivet
Foreningen har siden 1994 arbeidet for å styrke bevisstheten om handlingene som ble begått av nazistene i konsentrasjonsleirer i det tysk-okkuperte Europa under 2. verdenskrig.
I en slik sammenheng vektlegger også foreningen hvordan denne historien også er relevant for å forstå dagens samfunnsutvikling.
Medlemmene i foreningen er tidligere fanger i den nazistiske konsentrasjonsleiren Buchenwald i Tyskland, men også familie av de tidligere fangene og historieinteresserte.
Buchenwaldforeningen er tilsluttet Comité International Buchenwald-Dora. Alle land som har hatt politiske fanger i konsentrasjonsleirene Buchenwald og Dora før eller under den siste verdenskrigen er representert i denne internasjonale organisasjonen.
Buchenwald-leiren befant seg på Ettersberg, åtte kilometer fra byen Weimar. Fra 1937-1945 befant det seg over 250.000 fanger i leiren, hvor 56 000 mennesker døde på grunn av mishandling, sult, overanstrengelser, sykdommer eller medisinske eksperimenter.
Under 2. verdenskrig befant det seg rundt 750 norske fanger i leiren. De fleste var studenter, som ble arrestert 30. november 1943, da den tyske okkupasjonsmakten i Norge besluttet å stenge Universitetet i Oslo. I Buchenwald ble norske fanger, både lærere og studenter, forsøkt omskolert i tråd med Nazi-ideologi.
I leiren satt også de norske jødene Samuel Steinmann, Leo Eitinger, Julius Paltiel og brødrene Assor og Pelle Hirsch. De fem var blant de svært få overlevende blant de 773 norske jødene som ble deportert til Tyskland i 1942 og 1943.
Amerikanske styrker befridde konsentrasjonsleiren Buchenwald 11. mai 1945, en dato som foreningen markerer hvert år.
Norsk digitalt fangearkiv vil takke Den norske Buchenwaldforeningen for å støtte opp under vårt prosjekt. Da bidrar de til å styrke utviklingen av en søkbar database som kan gi opplysninger om 44.000 nordmenn som var i fangenskap under 2. verdenskrig.
Skjebnene til nordmenn som var i fangenskap under 2. verdenskrig utgjør en viktig del av vår felles historiske arv.
Norsk digitalt fangearkiv skal synliggjøre fangenes historier på en måte som kommer hele befolkningen til gode, og fremtidige generasjoner.
Ved å legge til rette for at det kan skapes forståelse for fangenes historie, danner vi også et grunnlag for at vi lærer om og av historien for at den ikke skal gjenta seg.
Fotos: Logo til Den norske Buchenwaldforeningen og inngangen til Buchenwald-leiren.