Redd Ammehjelpen
Vi i Ammehjelpen har hjulpet kvinner med amming siden 1968. Nå er det vi som trenger hjelp. Ammehjelpen er i en kritisk økonomisk situasjon og vil kunne komme til å slite med å opprettholde tjenestene våre på dagens nivå.
Ammehjelpen dekker over et enormt hull i barselomsorgen. Vi redder ammingen til utallige kvinner. Vi sparer det norske samfunnet for millioner av kroner.
Det er gratis å få hjelp av Ammehjelpen, men det er ikke gratis å drive Ammehjelpen.
Vi har etter over femti år med frivillig arbeid blitt gode til å skape mye ut av lite, men nå går det ikke lenger.
Vi står i en kritisk økonomisk situasjon som i hovedsak er delt i to:
1. Vi har ikke penger til å betale alle utgifter som organisasjonen har i 2022. Dette kan føre til at vi innen kort tid blir nødt til å stenge eller redusere driften på flere av tjenestene våre, altså nettside, eposttjeneste og sosiale medier, med de konsekvensene det har for alle som er avhengige av oss.
2. Tilskuddet vi får fra myndighetene er for lavt til å drifte og videreutvikle organisasjonen på en forsvarlig måte i fremtiden. Vi har for eksempel ikke råd til å gi våre 0,9 ansatte lønn og arbeidsvilkår som er på linje med en gjennomsnittlig norsk arbeidstaker.
Vi har over flere år bedt om mer penger over statsbudsjettet. Vi har ikke blitt hørt.
Hva bidrar Ammehjelpen med i dagens barselomsorg?
Ammehjelpen er en bitteliten frivillig organisasjon med et landsdekkende nettverk av ca 200 frivillige ammehjelpere som ikke er helsepersonell. Vi blir ofte tatt for å være større og sterkere enn det vi egentlig er. Sannheten er at vi har 0,9 (!) fast ansatte.
De siste årene har vi i gjennomsnitt svart på over 30 000 henvendelser over telefon, epost og sosiale medier. Vi hadde nærmere 800 000 brukere på nettsiden vår i 2021. Det fødes ca 56 000 barn per år i Norge.
Vi har anslått at Ammehjelpen sparer det norske samfunnet for minst 10 millioner kroner i året. Dette tallet får vi ved å regne om antall frivillige timer til 17,5 årsverk med startlønn for helsesykepleiere.
I tillegg til dette kommer en ukjent sum som det norske samfunnet sparer på at et stort antall kvinner ammer, takket være Ammehjelpen og tjenestene våre.
Norske kvinners morsmelkproduksjon er verd mer enn 9 milliarder kroner i året.
Til sammenligning mottar Ammehjelpen 1,5 millioner kroner i offentlig støtte over statsbudsjettet.
Hvorfor må Ammehjelpen reddes?
Hvis Ammehjelpen må stenge nettsiden og andre tjenester, i kortere eller lengre perioder, så er det mange mødre som ikke vil få hjelp til å amme barna sine, med de konsekvensene det har. Amming er viktig barnehelse, kvinnehelse og folkehelse.
Hvis Ammehjelpen faller sammen vil mange av spørsmålene som kommer til oss gå til allerede pressede helsestasjoner og fastleger med svært varierende kompetanse på ammeveiledning. Markedet for private ammeveiledere vil blusse opp, og klasseskillet vil øke.
Vi frykter at enda flere mødre enn i dag vil være nødt til å streve med ammeproblemer alene - eller at de må slutte å amme mot sin vilje.
Vi vet at ammeproblemer kan forsterke psykiske utfordringer. Den psykiske helsa til mødre i barsel er allerede i fare. En ny studie avdekker blant annet at hver tredje spedbarnsmor rapporterte høy depresjonsskår under pandemien.
Én av våre viktigste kjerneverdier er at ammehjelp skal være gratis for dem som trenger det. Det sitter derfor langt inne å be om penger til å drifte tjenestene våre, men akkurat nå ser vi ingen andre muligheter.
Vi trenger hjelp til å redde Ammehjelpen, og vi trenger hjelp NÅ.