Løfte til Tøyen - støtt Sportsklubben Sterling
Mange så sikkert Brennpunkt-dokumentaren "Norske tilstander" som ble vist på NRK 14. november.
Dokumentaren belyser at, til tross for at 140 millioner kroner er brukt på det såkalte Tøyenløftet de fire siste årene, har barnefattigdommen og ungdomskriminaliteten økt i området. Det har utvilsomt kommet en del godt ut av Tøyenløftet, men samtidig beskriver dokumentaren hvordan løftet ikke har kommet de som trenger det mest, til gode. Eller for å si det med trener Mohamed Fariss i Sportsklubben Sterlings ord: "Det er en kake som har kommet til folk som har en kake fra før".
Sportsklubben Sterling er en fotballklubb som holder til på Tøyen. I Brennpunktdokumentaren beskrives det hvordan Sterling er et viktig, og for mange, det eneste aktivitetstilbudet for fattige barn og unge på Tøyen. Sportsklubben gir de unge muligheter til positive opplevelser, samhold og et alternativ til å henge i gatene hvor veien er kort til kriminalitet.
140 millioner er brukt på Tøyenløftet; bare 105.000 er gått til Sterling. Vi har ingen tilknytning til klubben, men etter å ha sett Brennpunkt-dokumentaren ønsket vi å hjelpe den i dens arbeid for fattige barn og unge på Tøyen. Med dette starter vi derfor et nytt Tøyenløft og vi kaller det et Løfte til Tøyen. Vårt mål er å samle inn 105.000 kroner innen 2017 er over. Her er noe av det treneren Mohamed Fariss foreslår at de skal bruke de innsamlede pengene til:
"I dokumentaren snakker jeg blant annet om drakt, og det er et behov, siden vi ikke får så mye på kontingent. Og det er flere grunner til det, en av grunnen er fattigdommen som er i bydelen.
Umiddelbart så tenker jeg, Jeg ville ha brukt de pengene på å kurset ungdommene, sende dem på kurs, der de kan få kompetanse for å ha i CV, det kan gjøre det litt lettere for dem å søke jobber, en mulighet for å forkjempe fattigdom, blant annet dommerkurs, der de kan dømme fotballkamper, og tjene litt penger. Og trener kurs, der de kan trene barn og unge, samtidig tjene litt penger også, og kan være gode rollemodeller for de som er litt yngre. Og vi hadde investert litt av pengene for å ha et jenterom, der jentene kan komme å gjøre sitt, uten at gutta tar hele plassen. Og vi vet at mange jenter med minoritetsbakgrunn sliter med å delta på organisert idrett, grunnen er flere, noe av det er at det er litt skambelagt, og skylder ofte på at kontingent er for dyrt, selvom vi tar kun 500 i året. Vi hadde ønsket å dekke det kontingent, sånn at foreldrene ikke trenger å tenke på det eller bruke det som unnskyldning."
Photo: Chell Hill