Redd vår døgnåpne chat
Mental helses døgnåpne chat får inn 400 henvendelser hver eneste dag, og nå trenger vi din hjelp. Vi er i en kritisk økonomisk situasjon og står i fare for å måtte redusere vårt viktigste tilbud for barn og unge.
Hver fjerde ungdom har ingen å snakke med når livet blir vanskelig. Sidetmedord er Norges eneste døgnåpne chat der alle kan ta kontakt uansett hva man ønsker å snakke om. De tyngste samtalene er om natten. Når alt annet er stengt, holder vi åpent.
Pågangen er enorm. Hver dag snakker vi med titalls personer som ønsker å ta sitt eget liv, og vi er ofte i kontakt med både AMK og politi for å avverge akutte selvmordsforsøk. Må vi redusere driften på vår døgnåpne chat, vil mange stå uten et tilbud i de mest kritiske timene på natten, og liv vil kunne gå tapt.
Mange har ikke mulighet til, eller klarer ikke, å ringe legevakt eller annen hjelp selv. I snitt får vi inn 400 henvendelser på chatten daglig. Nesten 70 prosent av disse er under 24 år, og vi får stadig flere henvendelser fra gutter og unge menn.
På Verdensdagen for psykisk helse, 10. oktober, satte vi rekord med nesten 600 henvendelser i løpet av ett døgn. Blant disse var en ung jente som var i ferd med å ta livet sitt. I samarbeid med politiet reddet vi et liv den natten.
Hjelp oss å hjelpe – hjelp oss å redde liv
Etter pandemien ser vi en betydelig økning i antall henvendelser. De ekstraordinære midlene vi fikk under pandemien for å kunne utvide åpningstidene ble ikke videreført. I tillegg har kostnadene økt. Vi har omprioritert og omdisponert midler for å kunne drifte chatten som normalt, men pengene strekker likevel ikke til.
Med økende antall henvendelser er det ikke forsvarlig å redusere tilbudet. Vi er nå helt avhengige av eksterne midler for å redde det døgnåpne tilbudet, og håper at bedrifter og privatpersoner vil hjelpe oss å nå målet.
Det er gratis å chatte med oss, men det er ikke gratis å drive chatten. Vi er over 35 betalte ansatte som jobber for at alle som tar kontakt skal få en god chattesamtale.
Siden chatten ble døgnåpen i september 2021 har vi fått inn over 150.000 henvendelser, og tilbakemeldingene fra innskrivere, helsepersonell og politi er at chatten redder liv.
Hjelp oss å hjelpe – hjelp oss å redde liv.