Foreldrelandsbyen trenger din hjelp
Foreldrelandsbyen trenger din hjelp
Det trengs en landsby for å oppdra et barn sier de … Nå trenger vi i Foreldrelandsbyen vår landsby!
Foreldrelandsbyen er en digital landsby, et felleskap for, deg som er forelder, omsorgsgiver, fagperson eller annen ressurs. Fra vi åpnet på sosiale medier til i dag har vi arrangert snart 150 live-foredrag og kurs, og vært en unik delingsplattform for mange av Norges dyktigste fagfolk og inspirerende ressurser. I samarbeid med Adseo har vi bygget en nettportal stappfull av gode ressurser. Alt har vært gratis for dere!
NYTT! Det er nå besluttet å stifte en forening til fordel for Foreldrelandsbyen AS. Dette for å sikre en mer bærekraftig drift av Foreldrelandsbyen fremover. Foreldrelandsbyen skal representere et mangfold av foreldre, og vi skal ta på oss viktige samfunnsoppgaver som krever at vi er flere med ulike ressurser over tid. Alle inntekter vil derfor gå til den kommende foreningen og videreutvikling av denne. Vi jobber i disse dager med å samle sammen et styre, du kan lese mer om de som er med allerede under.
Ideer vi jobber med som foreningens formål
· Skape et unikt digitalt treffsted for foreldre
· Folkeopplysning for foreldre og andre omsorgsgivere rundt foreldrerollen og barns utvikling
· Politisk påvirkning via media med mer rundt foreldrerelevante saker vi brenner for
· Informasjonsarbeid mot fylkes og kommuneadministrasjon med fokus på lokal nettverksbygging for foreldre og relevante organisasjoner
Hvorfor trenger vi Foreldrelandsbyen?
For Foreldrelandsbyen er ordtaket «Det trengs en landsby!» helt essensielt.
Vi brenner for det vi og mange med oss, savnet i overgangen og prosessen det er å bli foreldre og omsorgsgiver. Et sted vi kan søke støtte når det trengs, og ha tilgang på trygg og oversiktlig informasjon. Dette er mer relevant nå enn noensinne. Velferdsstaten vår er ikke i stand til å møte det sterkt økende behovet for støtte til foreldre. Gjennom å bygge opp et foreldrestøttene nettverk er vi med på å gjøre foreldrejobben litt lettere og barndommen rikere. Målet er å bygge opp et fellesskap for foreldre i vekst, til barnas beste.
Vårt verdigrunnlag
Foreldrelandsbyen er for alle foreldre og omsorgsgivere, uavhengig av etnisitet, legning, politisk tilhørighet, livssyn eller hvordan vi som foreldre organiserer familiehverdagen vår på. Mangfold og inkludering er viktige verdier for oss. Vi er politiske og religiøst nøytrale, men ikke verdinøytrale. Vi ønsker å være en gruppe som utfordrer og fremmer åpenhet rundt underkommuniserte, tabu eller betente temaer. Dette kan være temaer som kvinnehelse, seksualitet, psykisk helse og systemsvikt er eksempler på dette.
Foreldrelandsbyen ønsker å fremme en tilknytningsorientert tilnærming til foreldre-barn-relasjonen. Målet er å spre oppdatert kunnskap om barns grunnleggende behov, hva som er forventet adferd ut fra alder og modenhet, og betydningen av å møte følelser og adferd på en måte som møter barnets behov for trygg ledelse, og bygger opp om barnets utvikling.
I tillegg til å spre kunnskap om barns utvikling og foreldre-barn-relasjonen, ønsker vi også å sette fokus på foreldrenes helse og parforholdet. I tillegg til det som foregår innad i familien, er også forhold til øvrig familie og nettverk med å påvirke foreldrenes kapasitet til å møte barna sine på en trygg og god måte.
Litt om initiativtager Anne Lena og bakgrunnen til Foreldrelandsbyen
Hei! Jeg heter Anne Lena, og jeg er initiativtager bak og daglig leder i Foreldrelandsbyen. Jeg er mor til 3 barn på 6,4 og 8 mnd og bonusmamma til en på 12. Samboer med Vicente.
Å bli mamma var en utfordrende overgang for meg. Både overgangen fra å være et kjærestepar til en familie på 3, og til å bli foreldre til 2 barn. Prosessen med å bli trygg på oss selv foreldre-rollen tok tid. Det var både overveldende og vanskelig å navigere i all den sprikende informasjonen der ute. I tillegg fikk jeg et stort behov for mennesker rundt meg, både for min egen del og etter hvert for barna.
Etter at jeg leste et engasjerende innlegg fra Julianne Rydberg bak kontoen Historisk morskap på Instagram, som handlet om landsby-filosofien, tenkte jeg at DETTE kan og vil jeg gjøre noe med. Jeg kom i kontakt med flere engasjerte mennesker som bidro og bidrar frivillig inn i Foreldrelandsbyenden gang og i dag.
Vi brenner derfor for å gi foreldre og andre omsorgsgivere tilgang på god, oppdatert informasjon, som vi selv syntes var vanskelig å finne den gang vi ble foreldre. I startfasen av utviklingen av Foreldrelandsbyen tok jeg kontakt med ulike fagpersoner og andre bidragsytere jeg selv satt pris på, og har i dag et nettverk på over 70 fagpersoner og ressurser!
Og vi brenner for mer bærekraftige lokale felleskap for foreldre. Derfor opprettet vi lokalgrupper for hvert fylke i Norge. Formålet med gruppene er at foreldre og andre omsorgsgivere kan komme i kontakt med hverandre. Dette arbeidet er stort og krever videreutvikling og flere frivillige. I dag er Vibeke Otterbekk, Astrid Rettedal Grønås og Karen Langfjæran med i planleggingen av en forening som skal ta stafettpinnen videre.
Fra hjertet takk! – Til alle dere som har bidratt eller bidrar i dag
til Foreldrelandsbyen.