Brønnen er tørr!
Sonia er syv år, og vet at hun er heldig. Hun er ett av barna som har fått et godt og trygt hjem på Napastaaheimen i Kenya, og blitt en del av en stor, hjertevarm familie. Men nå finnes det ikke vann å drikke.
214 barn som Sonia er nå rammet av den ekstreme tørken som har herjet i Kenya det siste året. Brønnen på barnehjemmet der de bor har gått tom og de trenger nå å bore en ny og dypere brønn for å finne vann så fort som mulig.
Nå er vi svært bekymret for de sårbare barna, og håper at folk og bedrifter blir med på en dugnad for å bore etter vann med en gang. Vårt mål er at brønnen står klar kort tid etter påske, men vi får ikke startet arbeidet uten hjelp fra dere!
Det som gjør situasjonen enda mer kritisk er utbruddene av kolera i området, en ekstremt smittsom sykdom som kan drepe på få timer. Nå frykter vi at dette skal ramme barna på barnehjemmet som vi driver på vegne av givere i Norge.
Derfor har vi i Norsk Nødhjelp nå laget denne Spleisen, og ber alle som kan bidra om hjelp så raskt som mulig. Pengene som samles inn går til boring av ny brønn på 250 meter. Får vi inn mer enn målet vil pengene gå til å dekke utgiftene til innkjøp av vann i perioden uten brønn, og videre vedlikehold.
Hvis tusen mennesker gir 150 kroner hver, så er vi i mål! Større bidrag, for eksempel fra en bedrift, vil gjøre at vi kan komme igang raskere.
Våre medarbeidere på barnehjemmet gjør alt de kan for å skjerme barna fra en skummel virkelighet, nå kjøpes det vann hver dag av ukjent kvalitet, og de kvier seg for å la barna drikke det. Det smerter dem å skjenke utrygt vann i koppene til barna, men hva ellers skal de gjøre?
De står nå i en uforutsett krise som trenger en løsning med en gang.
80 barn bor på barnehjemmet mens 134 barn fra det fattige lokalsamfunnet går på skolen vi drifter på samme område. Totalt er det 214 barn som nå ikke har innlagt vann til drikke, håndvask eller toalett. Rent drikkevann på flasker har de ikke råd til og vi er svært bekymret for at vannet som nå brukes til drikkevann og matlaging utgjør en stor helserisiko.
Situasjonen akkurat nå:
- Springene er tomme, barna får ikke dusjet eller vasket seg ordentlig
- Nesten alle toalettene på skolen og barnehjemmet er stengt
- De henter bøtter med skittent vann fra en elv i nærheten til toalett/avløp, klesvask og rengjøring
- Skitne klær, sengetøy, overflater, frukt, grønnsaker osv utgjør en alvorlig hygiene-og smitterisiko
- Vår største bekymring er rent drikkevann og vann til matlaging. Det kan ikke garanteres at vannet som kjøpes inn er rent.
- Nå kjøpes det vann i store dunker til 165 kroner dagen. Vannmangelen i landet og den store etterspørselen gjør at vi er bekymret for kvaliteten på dette vannet.
- Rent drikkevann på flasker er en altfor stor kostnad de ikke har mulighet til.
- Barna får utdelt vann i koppene sine, men vi vet ikke om det er trygt
Bilde: Vann til klesvask og generell rengjøring hentes opp av denne skitne elva.
Løsningen:
Bilde: Dette er det eksisterende brønnanlegget. Det nye borehullet vil bli koblet på dette annlegget. Det vil ta ca to uker fra boringen starter, til vannet renner i kranene.
Vi har funnet en dyktig og anbefalt entrepenør i Kenya, og de står klare til å starte arbeidet, som vil ta ca 2 uker før barna får rent vann å drikke igjen. Vi mangler bare pengene for å få jobben gjort.
Alle som blir med på dugnaden vil (hvis de vil) få løpende oppdateringer om prosessen underveis og se resultater av arbeidet raskt!
Det er slik vi i Norsk Nødhjelp jobber – hjelpen fra giverne våre går fra hånd til hånd.
Vi håper at bedrifter og enkeltpersoner ser det akutte behovet for hjelp og ønsker å bidra til at barna får vannet de så sårt trenger.
Dette kan vi klare sammen: Hvis tusen mennesker gir 150 kroner hver, ja da er vi i mål og kan starte boringen! Større bidrag fra for eksempel bedrifter vil gjøre at vi kan komme i gang enda raskere. Hver dag teller nå.
Slik oppsto krisen:
Kenya opplever den verste tørken på 40 år, fire regnsesonger har uteblitt. Den direkte årsaken er klimaendringene. Konsekvensen av tørken er at grunnvannet har sunket drastisk, og vi må nå helt ned til 250 meter under bakken for å håpe å nå vann. Brønnen vår har gradvis levert mindre vann, helt til det var full stopp.
Har du eller din bedrift spørsmål til oss, eller vil vite mer? Da kan du kontakte daglig leder Helene Mo Kaarby på telefon: 928 62 250, e-post: helene@nn.no. Du kan også komme til oss i Tønsberg for en prat! Vi holder til i Ramnesveien 118, 3171 Sem.
Les mer om organisasjonen vår på www.nn.no.
Les mer om Napastaaheimen barnehjem HER
Håpefull hilsen fra alle frivillige og ansatte i Norsk Nødhjelp
PS: Norsk Nødhjelp er godkjent av Innsamlingskontrollen, det gir deg trygghet for dine bidrag. Hvis dine gaver til oss overstiger 500 kr i et år, har du rett på skattefradrag (gjelder også bedrifter). Da trenger vi ditt personnummer (org.nr).