Få barn fra familier og et barnehjem for gatebarn i Zimbabwe til Norway Cup 2023
Midlands Children Hope Project (MCHP) har jobbet med sårbare barn og familier i Zimbabwe, i mer enn 10 år. I et land hvor 72% av befolkningen lever i ekstrem fattigdom, og hvor det er svimlende 95% arbeidsledighet, fungerer fotballen som et pusterom i en ellers krevende hverdag. De siste årene har vi hatt en ambisjon om å kunne stille med et lag på Norway Cup med barna vi jobber med. I februar 2023 fikk vi søknaden til Norway Cup innvilget, og vi jobber nå med å sikre finansieringen for å kunne realisere drømmen om å komme til Norge for å spille fotball med lag fra hele verden.
OM ORGANISAJSONEN
Siden 2012 har Midlands Children Hope Project jobbet med sårbare familier og barn i Midlands-regionen i Zimbabwe. Vi har en rekke ulike prosjekter som bidrar til nødhjelp, kunnskapsutveksling og entreprenørskap i lokalsamfunnene vi jobber. Vi mener at hvert barn og hver familie er unikt, og har sin egen situasjon og forutsetninger. Det er disse vi tar utgangspunkt i når vi motiverer dem til å bruke egne interesser og evner for å skape en bedre hverdag for seg selv og de rundt seg på kort- og lang sikt.
MCHP betaler i dag skolegangen til mer enn 150 barn gjennom et utdanningsfond. Vi tilbyr også studielån for videregående og høyere utdanning. Vi drifter et dagsenter for gatebarn i byen Gweru, og et barnehjem for tidligere gatebarn i townshipen Mkoba. Vi har faste «ungt entreprenørskap» prosjekter hvor barn og ungdom kan lære å utvikle sin egen arbeidsplass i et land hvor man gjerne ikke får jobb etter endt utdanning. Vi har også egne entreprenørskap- og mikrofinansieringsprogrammer for familier slik at de kan skape en stabil inntektskilde for seg selv. Gjennom et samarbeid med Ingeniører Uten Grenser og Arkitekter Uten Grenser utvikler vi nå et sirkulært og bærekraftig samfunnssenter hvor alle prosjektene skal driftes fra. Her kommer vi blant annet til å ha kontorer, klasserom, helsestasjon, co-working space, ulike workshops, grønnsakshage, resirkuleringsanlegg, vannoppsamling og lekeplasser. Alt tar sikte på at senteret skal kunne bygge seg opp til å stå på egne bein og ikke være avhengig av donasjoner utenfra på lang sikt. Les mer om arbeidet til Midlands Children Hope Project på www.hopeproject.no
OM LAGET
Fotballen organiseres gjerne løst gjennom vennekamper og uformelle lag i lokalsamfunnet. Gjennom MCHPs arbeid for å komme på Norway Cup har man lagt opp til uformelle kamper i lokalsamfunnet, og vi har hatt faste fotballtreninger med barna i prosjektene. Da muligheten for å stille et lag på Norway Cup kom opp, etablerte vi laget «Hope Stars Football Club». Dette består av 20 barn både fra barnehjemmet og fra de andre prosjektene våre. Alle er barn som sjelden eller aldri er utenfor sitt eget lokalsamfunn. Laget består av to trenere, hvor den ene er tidligere gatebarn og beboer på barnehjemmet, og en er lokalt sertifisert trener. Laget følges tett opp av MCHP i Norge, og vår lokale samarbeidspartner i Zimbabwe: Midlands Children Hope Trust (MCHT).
PROGRAMMET FOR NORWAY CUP
Programmet for reisen til Norway Cup deles inn i tre deler: Før turneringen, Norway Cup og etter turneringen. Målet er at laget skal komme til Norge en uke før turneringen starter for å være med på treningssamling med Hallingdal Fotballklubb i Nesbyen. Her vil man også sørge for ulike lokale opplevelser sponset av lokale bedrifter. Etter oppholdet i Nesbyen og Hallingdal vil man kjøre buss til Norway Cup, hvor man følger det oppsatte programmet sponset av Norway Cup. En vil også der jobbe for å få støtte til ulike opplevelser og aktiviteter i Oslo-området. Etter turneringen drar man en uke til Vestlandet for å få lokalt sponset opplevelser og møte lokale fotballag. Derfra går turen tilbake til Zimbabwe.
HVA VIL NORWAY CUP BETY FOR LAGET?
Norway Cup vil være en unik mulighet for barna til å få opplevelser, erfaringer og kunnskap de kan ta med seg resten av livet. Denne turen vil være deres første opplevelse utenfor eget land, og for mange også utenfor egen landsby. Betydningen av en tur til Norge og Norway Cup kan oppsummeres på følgende måte:
· Barna vil få en større forståelse for verden utenfor deres eget lokalsamfunn. De vil få muligheten til å knytte vennskap og kontakter med folk fra resten av verden, og vil få en større innsikt og forståelse for kulturelle forskjeller og likheter på tvers av landegrenser og verdensdeler.
· Barna vil få en stor personlig vekst gjennom å få nye opplevelser og perspektiver. Dette blir viktig for deres valg videre i for eksempel videre utdanning og prioriteringer for deres voksne liv. Det blir også viktig for å kunne tenke «utenfor boksen» i forhold til hva de opplever i egen hverdag.
· Barna vil kunne dele sine erfaringer og perspektiver med andre nasjonaliteter under Norway Cup, noe som vil bidra til økt forståelse for hvordan det er å vokse opp i Zimbabwe.
· Barna vil også ta med seg erfaringene og opplevelsene de har fått fra turen tilbake til lokalsamfunnet, noe som kan gi lokalsamfunnet og nettverket deres i Zimbabwe en større forståelse for verden utenfor landegrensene.
· Barna vil oppleve samholdet, gleden og iveren som er knyttet til fotball under Norway Cup. Dette vil vi jobbe for at barna skal ta med seg tilbake til lokalsamfunnet og bygge videre på.
· Barna blir også viktige rollemodeller for å representere Zimbabwe mens de er i Norge, men også for å presentere resten av verden for personene rundt dem når de er tilbake i Zimbabwe. Økonomiske og politiske strukturer gjør at «mannen i gata» i Zimbabwe ofte opplever at den vestlige verden jobber mot dem eller «ikke bryr seg». Det å møte personer fra alle verdenshjørner vil bidra til å endre på dette. De vil møte mennesker som gjør at man blir fritatt stereotypier og avisoverskrifter, og man vil kunne skape et tettere samhold og forståelse på tvers av landegrenser og politiske agendaer.
BUDSJETT OG FINANSIERING
Norway Cup finansierer alle utgifter knyttet til registrering, overnatting, mat og transport uken turneringen finner sted. Andre utgifter må organisasjonen selv finansiere gjennom private sponsorer. Den største utgiftsposten vi har er derfor å sikre pass, visum, vaksinasjon og flybilletter for alle som skal delta.