LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for «Huset ved Ormetjern» i Arendal, der Arbeiderpartiet ble stiftet, må reddes!

«Huset ved Ormetjern» i Arendal, der Arbeiderpartiet ble stiftet, må reddes!

Alle penger som samles vil gå til å erverve eiendommen Skauveien 6 i Arendal og skjøte den til Fortidsminne-foreningen som blir ny eier. Beløp ut over kjøpesummen vil gå til nødv. vedlikehold av hus og eiendom samt enkelte anskaffelser til bruk i huset.

Stiftelsen av "Det forenede norske Arbeiderparti" i 1887 var en milepel i arbeidet for demokrati i vårt land. I 1884 ble parlamentarismen innført, og partiene Venstre og Høyre ble stiftet. Sosialdemokrater i hovedstaden mente at arbeiderne trengte sitt eget politiske parti. Arbeiderforeningen Samhold i Arendal diskuterte saken og kom til samme konklusjon. Samhold var stiftet etter Arendalskrakket og hadde arbeidet et halvt år med hjelpetiltak, støtte til streiker og politisk debatt. De inviterte nå arbeiderforeninger fra hele landet til møte i huset ved Ormetjern og der ble partiet stiftet 21. august av representanter fra Kristiansand, Oslo, Bergen og Arendal.  I 1887 kjempet arbeiderne for grunnleggende politiske rettigheter: Stemmerett for alle. Huset kan i dag karakteriseres som "Et demokratiets kulturminne".

Huset er ikke fredet; det er heller ikke sikret med kommunal reguleringsplan. Men - en god eier er godt vern for et verneverdig hus. Dagens eier ønsker å avhende eiendommen. Husets fremtid er derfor usikker. Denne aksjonens første mål er å gi eiendommen den rette eieren, Fortidsminneforeningen!

Å verne dette huset er ingen ny ide. Allerede i 1937, da AP feiret sin 50 årsdag med et stort arrangement i Arendal, ble det foreslått å frede huset. AP har seinere hatt flere muligheter til å sikre seg sitt stiftelseshus, bl.a. da partiet fylte 100 og igjen var tilbake i Arendal. Samarbeidet var nært mellom LO og AP. Haraldset og Gro Harlem Brundtland ble fotografert foran huset med en borg av røde flagg. LO overrakte 1,5 mill. som gave til partiet. Huset er bygd for en avholdsforening og hverken Samhold eller AP har vært eiere. En periode var det industrilokale før Kiwanis Club ble eiere for mer enn 50 år siden. Huset har fremdeles en høy grad av autentisitet.

Demokratihusets venner er en forening som arbeider for å erverve eiendommen Skauveien 6 i Arendal. Foreningen er et samarbeid mellom Fortidsminneforeningen Agder avd., Arendal historielag og Arendal arbeiderparti. Vi har konkludert med at Fortidsminneforeningen vil være en god, langsiktig eier for huset. Denne foreningen, grunnlagt i 1844, vil sikre at huset ivaretas som et nasjonalt kulturminne.

Huset skal forbli et møtelokale, et lite kulturhus, og brukes til politisk debatt og kulturhistorisk formidling m.m. I flere år har venneforeningen hatt foredragskveld under Arendalsuka, bl.a. med Martin Kolberg og Torbjørn Jagland. Disse arrangementene har vært svært vellykket, og huset har vært fullt; mange har stått utenfor og lyttet. Vår tanke er at huset skal brukes til å formidle hendelsene i 1886 og -87 på stedet der det skjedde.

Det er også veldig aktuelt å kunne involvere ungdom i en samtale-salong/ en dialogbasert møteplass for og med ungdom om demokrati, deltagelse i organisasjonsbygging, makt og avmakt, innflytelse på fremtidens utvikling, lære av historien. En møteplass for nåtiden, som bygger på lærdom og kunnskap fra fortiden for å skape fremtiden.

En intensjonsavtale om kjøp er inngått med dagens eier. Denne avtalen gjelder ut 2024. Husets skjebne er usikker dersom ikke vi får kjøpt huset seinest høsten 2024!

Det vi mangler er penger til å kjøpe huset.

Skauveien 6 har hatt mange navn. «Sigholts Minde» er etter byggherren, en avholdsforening. «Losjehuset ved Ormetjern» er brukt i pressen i 1887. Kjersmeyers hus og Kiwanishuset er etter husets eiere. I 1887 dreide det seg om demokrati. «Demokratihuset» vil derfor være et godt navn.

Nesten hele venstresiden i norsk politikk har røtter i dette huset. Venstrefolk var med i Samholdbevegelsen og da Arbeiderpartiet ble stiftet og partiet brukte huset som samlingssted i 1890 kan man lese i avisene fra den tid. SV har sine aner i Arbeiderpartiet. LO har også en rot i Arbeiderpartiet, og flere faglige organisasjoner var representert da partiet ble stiftet. Demokratihuset, eller "Ormetjernhuset", er derfor et viktig kulturminne innenfor det politiske Norge. Mange bør ha interesse av at huset bevares og brukes til å fremme vårt demokrati.

Om 3000 givere hver bidrar med kr. 500 er huset reddet! Store og små beløp mottas med takk!

Demokratihusets venner har i 2014 et totalbudsjett på 1 825 000,- . Utgiftene er summen av eiendomskjøpet, utgifter til tinglysing av skjøte m.m., og nødvendige vedlikeholdstiltak som haster. (Huset er i rimelig god stand, men vedlikeholdet har sviktet de siste årene). Inntektene er via spleis og andre gaver. Parallelt med Spleis søker vi enkelte gode givere direkte.

Dersom det kommer inn mer penger enn de budsjetterte 1 825 000 kronene, så blir det avsatt i et fond som vil brukes til framtidig drift og vedlikehold.

«Huset ved Ormetjern» i Arendal, der Arbeiderpartiet ble stiftet, må reddes!

56 240 kroner innsamlet

121 givere
Avsluttet 31.07.2024
5% av 1 000 000 kr
Demokratihusets venner sitt profilbilde
Demokratihusets venner
Verifisert
Karl Ragnar Gjertsen står bak dugnaden
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Lagre bildet på telefonen din og last bildet opp på Instagram som et vanlig innlegg eller i story.
Skriv ut en plakat og heng den opp i ditt nabolag eller legg den i naboenes postkasse.
Skriv ut QR-koden og vis den frem til potensielle givere slik at det blir enklere for dem å gi.
Karl Ragnar Gjertsen er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×