Gatekunst for bedre psykisk helse blant innsatte - Art For Redemption
"Hvis du vil vite hvordan et samfunn er, skal du gå til dets fengsler" - Fjodor Dostojevskij, (‘Forbrytelse og straff’)
En kort beskrivelse av grunntanken:
Velkommen til vårt kunstprosjekt, hvor vi bruker kunstens kraft for å bidra til bedre psykisk helse for de innsatte i Bergen Fengsel - og et tryggere samfunn for oss alle!
Det er innlysende at det er i vår felles interesse å leve i tryggest mulige omgivelser. Veien dit er derimot ikke så innlysende. Ser vi på sammenhengen mellom den totale helsetilstand og kriminalitet i en befolkning, er det viktig å se på forskjellene mellom repressiv fengsling og meningsfull rehabilitering.
Beskrivelse av prosjektet:
Dette initiativet ble startet for noen år tilbake av vår venn - Ollis - som har jobbet som fengselsbetjent i 18 år. Prosjektet har møtt på noen forsinkelser underveis, men nå har vi endelig fått grønt lys til å utsmykke veggene i luftegården ved Bergen fengsel!
Vi er et kollektiv av 20 gatekunstnere, drevet av et felles formål – å skape en positiv endring i livene til de innsatte ved Bergen fengsel. Vi mener at veien til bedring, og forebygging av tilbakefall, er nært knyttet til forbedret psykisk helse og generell trivsel.
I dag er de nevnte veggene preget av kjedelig grå betong, og det er her kunsten kommer inn i bildet. Vårt mål er å forvandle fengselets grå luftegårder til inspirerende og motiverende rom gjennom farger og form. Vi vet at farger påvirker følelsene våre, og grått er kanskje ikke den 'fargen’ man ønsker å omgi seg med når man prøver å forandre livet sitt.
Hvorfor bry oss om kriminelle?
Å vise medfølelse overfor kriminelle kan virke litt rart for noen. Når vi dog ser bort fra våre instinktive reaksjoner og heller fokuserer på både samfunnsmessig nytte og medfølelse, er det kanskje lettere?
Innsatte i fengsel bærer ofte en tyngre byrde av traumatiske barndomserfaringer enn befolkningen generelt. Dette kan omfatte alt fra fysisk mishandling, omsorgssvikt og seksuelt misbruk i oppveksten, og dukker opp som konsistente prediktorer for kriminell atferd - uavhengig av kjønn og andre demografiske faktorer - og gjenspeiler seg i innsattes psykiske helse både før lovbrudd og under soning. Det er her medfølelsen kommer inn i bildet. Med empati kan vi hjelpe til med å bryte den onde sirkelen av kriminalitet, og dermed skape en tryggere framtid for alle. En innsatt er også noens barn, kanskje noen sin forelder, venn, nabo eller tidligere klassekamerat - et menneske som kanskje ble sviktet tidlig og vi som samfunn ikke klarte å ivareta. De fleste av oss husker vel noen fra vår egen oppvekst, eller våre barns omgangskrets, der vi har tenkt “hvordan kunne det der gå så ille”, “synd at ingen tok tak før” eller “det kunne like godt vært en av mine”.
Norsk kriminalpolitikk har som mål at fengsel ikke bare er straff, men også rehabilitering. Vi ønsker alle å bo i et trygt samfunn, ikke sant? Det betyr at vi trenger at de som kommer tilbake til samfunnet etter å ha vært i fengsel, er best mulig rustet til å delta og bidra i fellesskapet i størst mulig grad. Best mulig psykisk helse er avgjørende for oss alle for å være motivert og i stand til endring.
Hvorfor trenger vi din støtte?
For å gjøre vårt prosjekt fra idè til virkelighet trenger vi deg! Bergen Kommune og Bergesenstiftelsen er allerede med som bidragsytere, men vi mangler fortsatt en god del for å komme i havn med budsjettet. Vi er derfor avhengig av din støtte for å finansiere de resterende delene av prosjektet vårt. Ditt bidrag går direkte til å kjøpe nødvendige kunstmaterialer og for å støtte kunstnerne med den tiden og innsatsen de legger ned. Dette innebærer alt fra de første skissene og forberedelsene frem til gjennomføringen av prosjektet. Vi setter virkelig pris på hver eneste krone og hver eneste deling!