2. juni - Verdensdagen for spiseforstyrrelser
ROS - Rådgivning om spiseforstyrrelser hjelper mennesker som er berørt av problematikk rundt mat og kropp. ROS tilbyr rådgivning i individuelle samtaler, fysisk eller digitalt, samt per e-post, chat og telefon. Tilbudet er gratis, og krever verken henvisning eller diagnose.
Antall henvendelser til ROS øker hvert eneste år. Siden før pandemien har antall henvendelser fra barn og unge økt med 123 %. Mange av ROS sine brukere har ingen andre tilbud å gå til. Per i dag står 260 personer (tall fra mai 2024) på venteliste for rådgivning. Vi har kontorer i Bergen, Oslo, Trondheim, Stavanger og Tromsø, i tillegg til nasjonalt senter for digital rådgivning.
Samtidig som det er større pågang på våre rådgivningstjenester enn noensinne, har Helsedirektoratet kuttet i tilskuddet til ROS, og vår økonomiske situasjon er nå svært uforutsigbar. Vi trenger din støtte for å kunne opprettholde vårt rådgivningstilbud.
I forbindelse med Verdensdagen settes det ofte fokus på å avkrefte vanlige myter om spiseforstyrrelser. Noen av de viktigste er:
Myte: Spiseforstyrrelser er et valg.
Fakta: Spiseforstyrrelser er alvorlige psykiske lidelser som ikke er et resultat av valg, men av komplekse interaksjoner mellom genetiske, biologiske, miljømessige og psykologiske faktorer.
Myte: Bare unge kvinner får spiseforstyrrelser.
Fakta: Spiseforstyrrelser kan ramme mennesker av alle kjønn, aldre, etnisiteter og sosioøkonomiske bakgrunner.
Myte: Man kan se om noen har en spiseforstyrrelse.
Fakta: Spiseforstyrrelser påvirker mennesker i alle kroppsformer og størrelser, og det er ikke alltid synlige tegn som indikerer en spiseforstyrrelse.
Myte: Det er umulig å bli frisk fra en spiseforstyrrelse.
Fakta: Mange mennesker kan bli og blir friske fra spiseforstyrrelser med riktig behandling og støtte. Tidlig hjelp er viktig for raskere bedring.