LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for Bidra til dokumentarfilmen som tar barnets stemme på alvor.

Bidra til dokumentarfilmen som tar barnets stemme på alvor.

Hva må gjøres for at reisen fra hjem til barnehage ikke skal føles som en månelanding, men som en trygg overgang og hverdag som fremmer god psykisk helse og tidlige erfaringer med demokrati? Spleisen ferdigstiller dokumentarfilmen fra barnets perspektiv.

Som videojournalist har engasjementet alltid vært størst når det kommer til å belyse mennesker eller grupper som er sårbare og hvor deres stemme ikke blir ivaretatt. Etter mitt første møte med barnehagen som mor fikk jeg et brennende engasjement for barnesynet som ligger til grunn for hvordan vi voksne møter barnet. Her begynte idéen til dokumentarfilmen min "Til månen på 1-2-3".

Foto fra opptak, Viborg Danmark.

En uavhengig produksjon

Prosjektet er uavhengig, og ikke produsert på oppdrag fra andre. Med kamera i barnehøyde har jeg akt meg bortover gulvet i barnehager i Norge, Danmark og Finland for å løfte barnets stemme via gråt, lyder, ansiktsuttrykk, blikk og kroppslige bevegelser som sier mer enn ord kan formidle. Jeg har over flere år dykket ned i all barnehageforskning, alle artikler og bøker jeg har kommet over. Ærlige og modige ansatte, foreldre og forskere over hele Norden har åpnet dørene for meg. Jeg har jobbet kvelder, netter, helger, ferier og tømt private sparekontoer for å kunne produsere. Jeg har banket på dører og pitchet prosjektet for organisasjoner som jobber for barns psykiske helse. Med deres sponsorbidrag, støtte fra Stiftelsen Dam Helse og egne midler gjenstår nå kun finansiering av etterarbeidet. Her trenger filmen deres bidrag.

Sammen kan vi spre kunnskap, skape refleksjon og debatt med barnets stemme som utgangspunkt!


Om "Til månen på 1-2-3" (del 2)

Barns deltakelsesmuligheter og medbestemmelse blir ofte tilsidesatt i travel, underbemannet og oppdelt barnehagehverdag med mange små overganger mellom lek, samling, måltid, stell osv. Barn blir avbrutt, transportert eller parkert. Dette skjer uten at de ansatte ønsker det eller oppdager det, og er ikke i tråd med FNs barnekonvensjon om barns rett til å delta. Akademiske ekspertkilder i filmen formidler at det å møte barnet som et likeverdig subjekt styrker barnets selvfølelse, psykiske helse og fungering senere i livet. Hva skjer hvis de voksne tør å slippe kontrollen?

Vi må tørre å utfordre

Som samfunn vokser man ved å utfordre etablerte rutiner, sannheter og holdninger. Dette er helt nødvendig for å kvalitetssikre omsorgen for barn i barnehager. Dessverre støtter tradisjonelle filmfond hovedsaklig kunstneriske prosjekter med personlige historier og ikke journalistisk drevet dokumentarfilm. Det kan være svært tøft for et uavhengig prosjekt som dette å bli gjennomført - men jeg gir meg ikke før den er publisert gratis for allmennheten på vegne av alle barn der ute! Spleisen går til redigering, testvisninger for medvirkende, lyd- og fargekorringering, musikkproduksjon og distribusjon på våren 2025.

Se utdrag fra råmaterialet til filmens del 2 her:

Er du spent på hvordan resultatet vil bli? Ta en titt på filmens del 1 om barnehagetilvenning:

https://www.tilmaanen.no/hovedmeny/Del-1

Barnehage.no har også skrevet artikkel om prosjektets del 1: 

https://www.barnehage.no/barns-medvirkning-film-smabarn/kompromisslos-pa-vegne-av-barna-ja-det-er-en-urett/259219

Bidra til dokumentarfilmen som tar barnets stemme på alvor.

100 kroner innsamlet

1 giver
8 dager igjen
0% av 575 000 kr
Kine Storejorde sitt profilbilde
Verifisert
Kine Storejorde mottar pengene
Denne knappen åpner en modal med delingsknapper, hvorav den første heter «Del på Facebook».
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Lagre bildet på telefonen din og last bildet opp på Instagram som et vanlig innlegg eller i story.
Skriv ut en plakat og heng den opp i ditt nabolag eller legg den i naboenes postkasse.
Skriv ut QR-koden og vis den frem til potensielle givere slik at det blir enklere for dem å gi.
Kine Storejorde er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×