Modulært selvbyggersystem for Guarani-folket
I hjertet av den storslåtte argentinske regnskogen står Guarani-folket overfor en alvorlig krise. Utilstrekkelige boliger og mangel på samlingsplasser truer deres unike kultur og samfunn.
Arkitekter Uten Grenser Norge, Oslotre og Tras sus pasos med støtte fra Nordic Bim Group har gått sammen i et prosjekt for å forbedre livskvaliteten og bidra til en bærekraftig fremtid for Guarani-folket.
Bli med på reisen for å bevare deres rike kulturarv gjennom utviklingen av et spesialdesignet selvbyggersystem, skreddersydd til deres behov og basert på lokale ressurser og tradisjoner.
Med bistand fra Arkitekter Uten Grenser (AUG), Oslotre og Tras Sus Pasos, skal lokalbefolkningen få opplæring i teknikkene for å produsere og bygge egne boliger tilpasset fremtidige behov. Ved hjelp av et lettfattelig byggesystem, som både er enkelt å lære og reprodusere, vil boligene kunne bygges uten avanserte byggekunnskaper. Systemet er utviklet med utgangspunkt i lokale og lett tilgjengelige biologiske råstoffer, noe som gjør det bærekraftig og godt tilpasset områdets ressurser.
Målet med Spleisen er å bygge en prototype av en bolig i Jakutinga-landsbyen, som ligger dypt inne i regnskogen. I tillegg skal det bygges en prototype av et samfunnsshus. Dette huset vil fungere som et viktig møtested for landsbyen; for produksjon av håndverk, sosiale feiringer og som et medisinsk kontor for lokalsamfunnet.
I samsvar med FNs 2030-agenda for bærekraftig utvikling, fremmer vi bruken av tre som det viktigste materialet i prosjektet, og ser på det som en bærekraftig referanse for fremtiden.
Tre har en uovertruffen kvalitet: det kan dyrkes, det er lett å bearbeide, og det er enkelt å montere sammen. Dette åpner for en modulær konstruksjon, basert på lokale ressurser, tradisjonelt håndverk og et stedegent kulturelt uttrykk.
Denne tilnærmingen bidrar til å styrke lokal identitet, redusere miljømessige inngrep og fremme økonomisk bærekraft for lokalsamfunnet i regnskogen.
Byggesystemet er utviklet for å kunne tilpasses ulike tresorter og kan i fremtiden implementeres på forskjellige steder i verden, tilpasset lokal byggeskikk.
Byggesystemet er enkelt, lett å lære og reprodusere. Det er basert på montering av enkle treplanker, hver med en maksimal lengde på 5 meter, slik at de kan transporteres effektivt. For byggingen kreves kun grunnleggende verktøy som hammer, sag og spiker – uten behov for elektrisitet eller avanserte byggekunnskaper.
Veggene bygges av lette trekonstruksjoner med leire og jord som fyllmateriale. Dette er stedegne materialer som har blitt brukt i århundrer på grunn av deres enestående egenskaper for å holde både varmen ute om sommeren og kulden ute om vinteren. Leire og jord fungerer som naturlige isolatorer, noe som gjør dem ideelle for å skape et behagelig inneklima.
Disse materialene er lett tilgjengelige, noe som bidrar til lavere byggekostnader og redusert miljøpåvirkning.
Denne tilnærmingen gjør det mulig for lokalbefolkningen å bygge sine egne boliger på en enkel, tilgjengelig og bærekraftig måte. Den gir ikke bare et økonomisk og miljøvennlig alternativ, men styrker også lokalsamfunnets ferdigheter, uavhengighet og kulturelle selvstendighet.
De fremste vokterene av regnskogenes bestandighet, er urbefolkningene.
Vær med å støtte opp under Gurani-Folkets rike og unike kulturarv, dypt inne i regnskogen.
Slik kan landsbyen se ut takket være din støtte!