Ungdomssamling for selvmordsetterlatte
Antall selvmord øker gradvis i Norge. De senere år har tallet ligget mellom 550 – 600. I 2016 var tallet 614 selvmord, det høyeste på mange år. 12.12.18 publiserte Folkehelseinstituttet tallet for 2017, hvor antall selvmord er redusert til 593. Det er forsvinnende liten nedgang og tallet er fortsatt altfor høyt. Tilbake står tusenvis av unge mennesker i sorg og sjokk og med spørsmål de aldri får svar på. Selvmord skjer ofte brått og uventet, og kan medføre et alvorlig traume og ofte en langvarig periode fylt med sorg og frustrasjon. Livet snus opp-ned, og mange unge strever hardt med å komme tilbake til normal hverdag.
Studier viser at selvmordsetterlatte er en risikogruppe for nye selvmord. Det gjelder i høyeste grad unge mennesker som erfarer selvmord tidlig i livet, ofte i en fase hvor de i utgangspunktet kan slite med å finne sin plass på skole, i jobb, blant venner – ja, i livet. Hvis de ikke får god og riktig oppfølging, er det stor fare for at de kan falle utenfor i samfunnet, som følge av at en de står nær tar sitt eget liv. Forskning viser at en særdeles viktig faktor i oppfølgingsarbeidet er muligheten til å møte andre unge som har opplevd det samme.1 Noe av det mest verdifulle i et slikt gjensidig likemannsarbeid er å få bekreftet at ens egne reaksjoner, tanker og følelser er normale. Kurs og samtaletilbud og sorgstøtte på egne premisser er også av stor betydning for unges vei tilbake til et normalt liv.
Unge LEVE mottar stadig henvendelser fra selvmordberørte rundt om i landet som etterspør lavterskeltilbud og ungdomssamlinger lokalt der de bor. Mye tyder dermed på at behovet er stort, men at tilbudene som finnes ikke dekker behovet. Per i dag finnes heller ingen offentlige lavterskeltilbud eller arenaer for erfaringsutveksling mellom likemenn. I selvmordsammenheng er det Unge LEVE som tilbyr denne støtten - på frivillig basis. Tilbud som møter de unges likemannsbehov Unge LEVE har derfor tilbudt en årlig nasjonal ungdomssamling de siste årene, for å samle så mange som mulig av unge selvmordsetterlatte rundt om i landet som sårt trenger å møte andre i samme sitasjon. På de siste samlingene har vi samlet cirka 60 unge etterlatte. En 19 år gammel gutt som har vært på flere av samlingene beskriver tilbudet slik:
"Et unikt fellesskap som hjalp meg til å forstå at jeg ikke var alene. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten Unge LEVE og menneskene jeg har møtt gjennom denne arenaen."
Les mer om samlingen her