Hjelp Parisa!
I 2013 kom Parisa Akbarpour som flyktning fra Iran til Norge. Hun var 22 år og kunne ikke et ord norsk. Som asylsøker hadde hun få rettigheter. Ingen rett til norskopplæring. Ingen rett til å tjene penger. Ingen rett til å studere.
Parisa fikk avslag på søknaden om asyl. Men å reise tilbake til Iran var ikke en mulighet for Parisa dersom hun skulle overleve.
Ble ikke forstått av tolk
Hun var avhengig av en advokat for å ta opp saken i retten. I retten ble det brukt to tolker. En som tolket UNEs norsk til kurdisk, noe som ble forståelig for Parisa. Men tolken som skulle oversette det Parisa uttalte, var ikke like dyktig. Parisa klarte ikke kommunisere med vedkommende. Da hun prøvde å forklare dette for retten, fikk hun til svar at det ikke var tid til å skaffe ny tolk.
Fikk til slutt oppholdstillatelse
Parisa har blitt flyttet til ulike mottak i landet og da hun kom til Levanger i 2017 hadde hun tapt klagen på avslag på asyl. Det var da hun ble kontaktet av NOAS, som arbeider for asylsøkeres rettigheter. Endelig fikk Parisa gratis bistand fra advokat som ville ta opp hennes sak på nytt. Nå hadde Parisa på egen hånd lært seg norsk og fikk forklart saken sin for UNE med egne ord. 6. februar fikk hun endelig oppholdstillatelse i Norge.
-Jeg har fått en ny bursdag, sa Parisa som følte dette ble starten på et nytt liv.
Regninger ble sendt til gammel adresse
Ikke lenge etterpå fikk hun inkassovarsel. Advokatfirmaet hun selv hadde oppsøkt da hun kom til Norge har sendt regninger Parisa aldri mottok. Regningene ble sendt til adressen i Oslo etter at hun flyttet derfra. Det viser seg at regninger også har blitt sendt digitalt gjennom sismo.no, men her kreves BankID for å åpne dokument. Asylsøkere har ikke rett på verken BankID eller bankkonto.
Inkassokrav
Nå har Parisa mottatt et inkassokrav på 130.000 kroner, noe som er umulig for henne å betale. Hun er elev ved Levanger videregående skole og skal fullføre to-års studium på ett år. Hun har nylig skaffet seg en deltidsjobb, men dette gir ikke nok inntekter til å tjene til livets opphold i tillegg til et inkassokrav.
Flyktet fra mann og regime
Parisa kom til Norge fordi hun ikke ville overleve i Iran. Hun flyktet fra et hjem som ble som et fengsel, et hjem hvor hun ble torturert av sin ektemann. Hun flyktet ikke bare fra en voldelig mann, men også fra en stat som vil fengsle henne fordi hun fra 15-årsalderen har vært aktiv i den politiske ungdomsorganisasjonen for KDP (Kurdistans demokratiske parti).
Hennes bror ble drept i september 2018 på grunn av deres politiske engasjement.
Traumatisk start i Norge
Parisa kom til Norge i håp om å komme til et land med muligheter. Det ble en start med mye motstand. Hun har blitt sendt til ulike mottak. I Oslo ble hun utsatt for grov vold da hun ble banket opp av en mann hun ikke kjente. Hun måtte til sykehus og foreta tre operasjoner. Da hun bodde på et mottak i Farsund, brøt en mann seg inn hos henne. Han truet med å både voldta og drepe henne. Politiet rakk å komme før noe av dette skjedde, men Parisa måtte legges inn på sykehus på grunn av sjokktilstanden og traumene hun fikk av hendelsen.
Frivillig arbeid
Til tross for traumatiske hendelser og til tross for få rettigheter som asylsøker, har Parisa kjempet med seg selv og hun har utnyttet sine egne ressurser. Selv om hun ikke har hatt rett på norskopplæring har Parisa selv lært seg språket, som hun nå snakker flytende. Selv om hun ikke har hatt rett til å ta seg et studium, har hun gjennomført nettkurs for å blant annet lære seg grafisk design. Kunnskapen fra nettkurset har hun brukt til å arbeide frivillig. Hun har designet logoer for blant andre sjakklubben i Hell og Unge Falstadvenner. Hun lærte seg å spille sjakk ved å følge med på sjakkturneringer på tv. Deretter var hun med og startet en ungdomsklubb i sjakk hvor hun jobber frivillig. Hun arbeider frivillig for kodeklubben for barn og ungdom. Og hun har holdt kurs om HTML Javascript for barn og ungdom på biblioteket. Hun har også jobbet frivillig i barnehage.
Parisa har kjempet for å være en del av samfunnet. Hun har vært en ressurs for barn og unge og for lokalsamfunnet for øvrig.
Slik kan du hjelpe
Vi synes det er feil at en flyktning skal starte sitt nye liv i gjeld. Vil du være med å bidra til at Parisa får en verdig start på livet i Norge?
Inkassokravet er per 1. oktober 2019 på 133.000 kroner. Spleis tar 5% gebyr for tjenesten. For å også dekke utgiftene til Spleis, har vi et mål om å samle inn 140.000 kroner innen 3. november.
Dersom vi skulle være så heldige å få inn et beløp over målet, vil vi sende disse pengene til NOAS.