Hjelp oss å redde Stavanger Glassblåseri fra nedleggelse!
Statens veivesen legger ned Stavanger Glassblåseri fra og med 1. mai 2020! Høres det utrolig ut? Utsagnet er satt på spissen, men i realiteten er det hva som kommer til å skje. På grunn av bygging av ny busstrasé, tvinges Glassblåseriet ut av sine lokaler som det har hatt i 15 år. Og dét uten noen form for kompensasjon, hjelp til flytting eller anskaffelse av et nytt lokale for videre drift. Å flytte et glassblåseri er mye mer komplisert og kostbart enn du kanskje tror på grunn av nedgravde gasstanker og store ovner. Slik saken nå står må glassblåser Trine Sundt selv betale for ufrivillig nedleggelse av bedriften, hun blir fratatt sin etablerte butikk, sitt verksted og i verste fall også det yrket hun har hatt gjennom 25 år.


Bakgrunn
Stavanger Glassblåseri ble etablert på Gausel i 2004 av Trine Sundt og lokalene har siden den gang vært gjennom stadige forandringer i forhold til riksvei 44 og utbygging av dobbeltspor på Jærbanen. Da det for noen år siden ble varslet om ny trasé for buss forbi verkstedslokalet, ble det forsikret fra Statens Vegvesen sin side om at næringsvirksomheten skulle ivaretas. Trine har siden den gang drevet videre i god tro om at det skulle finnes en løsning for bedriften.
I 2018 informerte Statens Vegvesen om at de ikke tar ansvar eller ønsker å yte noen bistand i forbindelse med at Trine må flytte eller i verste fall legge ned Glassblåseriet på Gausel. Arbeidet med å stenge og forsvarlig brenne av gasstanken må gjøres av fagfolk, i tillegg må ovner, alt utstyr og varer pakkes ned og lagres forsvarlig. Trine må ut fra lokalet innen 30.04.2020 og har enda ikke funnet et permanent, nytt sted for å etablere glassblåseriet. Dette er estimert til en kostnad på 150- 200 000 kr.
Da Glassblåseriet ble etablerte i 2004 var nettopp gassopplegg og nedgraving av gasstanken en stor kostnadsbærer. Det medfører at man må tenke langsiktig ved en flytting og reetablering slik at kostnadene ikke blir større enn nødvendig.
I møte med Statens Vegvesen ble det påpekt at de ikke har noe ansvar siden leiekontrakten ikke er langsiktig. Glassblåseriets nåværende leiekontrakt går ut i 2021. På grunn av lang planlegging fra Vegvesenets side har ikke utleier og Trine inngått en lengre kontrakt. De har ventet på myndighetenes avgjørelsene som ville komme. Det har hele tiden vært en muntlig avtale med utleier (Trines stesønn) om at Trine kan leie lokalet så lenge hun ønsker. Dette bruker nå Statens Vegvesen mot henne.
Stavanger Glassblåseri er den eneste bedriften i Rogaland som er godkjent lærebedrift i glasshåndverkerfaget. Dette unike faget er rødlistet og er på UNESCOs verdensarvsliste over kunnskap som er i ferd med å forsvinne, det betegnes som en immateriell kulturarv. Pr dato er det 4 lærlinger i Norge, viser til reportasje i Stavanger Aftenblad 29.10.19. https://www.aftenbladet.no/kultur/i/Op05lE/fire-laerlinger-baerer-paa-et-stort-ansvar-de-maa-viderefoere-et-eldgammelt-haandverk

Statens Vegvesen arbeider på oppdrag for Rogaland Fylkeskommune, det er altså Fylkeskommunen som eier veien og nå også bygget bedriften er i. På den ene siden har Glassblåseriet et meget godt samarbeid, faglig støtte og dialog med opplæringskontoret, oppfølgingen av bedrift og lærling er upåklagelig og bedriften får også lærlingtilskudd. Samme etat sparker nå vekk beina under bedriften. Dette er fullstendig urimelig.
Vi i nettverket Made in Rogaland mener at det er viktig å ta vare på denne lille og unike lærebedriften. Hjelp oss til å hjelpe Trine med å flytte bedriften og finne et egnet lokale til en ikke for stor kostnad! Uten bistand utenfra vil Stavanger Glassblåseri opphøre sin drift.
