Går Norge på langs for 500.000 nordmenn
Endometriose og adenomyose påvirker over 500.000 nordmenn. Jeg har selv endometriose, og har merket på kroppen hvor mangelfullt helsetilbudet er i Norge. Det vil jeg gjøre noe med. Derfor har jeg som nyoperert pasient krysset Norge på langs til inntekt for Endometrioseforeningen. Innsamlingen pågår fortsatt!
Denne våren ble jeg operert for endometriose og tre måneder etter operasjonen stod jeg på Nordkapp, klar til å ta fatt på drømmen min - Norge på langs. Jeg er en av få pasienter som har fått reduserte smerter etter en slik operasjon, og ønsket å benytte muligheten til å gå denne turen for alle de som ikke kan.
Mari Cathrine på Ullevål sykehus etter en omfattende, vellykket operasjon april 2023
I dag er behandlingstilbudet for endometriose og adenomyose altfor dårlig. Pasienter venter i gjennomsnitt 7 år før de får rett diagnose. Behandlingskøene er flere måneder lange, og noen må stå i kø i et år før de får helsehjelp. Mens de venter lever de med store smerter, fordøyelsesproblemer, infertilitet, utmattelse og mange andre plager. I dag rammer endometriose 1 av 10 kvinner. Adenomyose, som er søster-sykdommen, rammer 2 av 10. Sykdommene kan også påvirke transpersoner og ikke-binære. Totalt utgjør dette rundt 500.000 nordmenn. Derfor har jeg satt som mål å samle inn 500.000 kroner til Endometrioseforeningen. De gjør en så viktig jobb, for meg og utallige andre pasienter og pårørende, men får likevel lite økonomisk offentlig støtte.
Det skal ikke være store forskjeller på hvor god behandling pasienter med disse sykdommene får, men det er det. Derfor har jeg gått fra nord til sør, for å dra med meg kunnskap, bevissthet og engasjement gjennom hele landet. Underveis har jeg samlet inn penger til Endometrioseforeningen, som hver eneste dag jobber knallhardt for en stor og sårbar pasientgruppe, som alt for lenge har blitt ignorert og bagatellisert.
Underveis i turen utførte jeg en rekke utfordringer som ble filmet og lagt ut her på Spleis og på min Instagram-profil. Nå er jeg i mål, men jeg gir meg ikke! Jeg forlenger denne innsamlingsaksjonen til nyttårsaften og håper så mange som mulig vil bidra og støtte en god sak og en god forening! Utfordringene fortsetter og det samme gjør jeg, for meg selv, deg og for kvinnehelsa her i landet.
Om Endometrioseforeningen
Endometrioseforeningen er en nasjonal pasientforening som jobber for at alle med endometriose og adenomyose skal få bedre helsehjelp. Foreningen ble stiftet i 1997 og består i dag av et frivillig styre på 10 kvinner samt én ansatt. Arbeidet foreningen utfører sørger for at over 500.000 nordmenn med sykdommene endometriose og/eller adenomyose blir hørt, sett og trodd. Foreningen bidrar direkte til kompetanseheving blant helsepersonell i landet, jobber politisk og bidrar til mer likestilling.
Om meg
Jeg heter Mari Cathrine og er ei 27 år gammel jente fra Lier med hjerte for friluftsliv. Som 24 åring fikk jeg diagnosen endometriose, og har siden da vært åpen om reisen dit og livet med kronisk sykdom på sosiale medier. Jeg deler min turglede gjennom Instagram kontoen @turmedmari, hvor jeg også viser opp- og nedturer med sykdommen på slep. Jeg elsker å bruke naturen som medisin, og friluftsliv har blitt et viktig verktøy for å håndtere og forebygge smertene jeg opplever med sykdommen.